Pubar i London

Prospect of WhitbySöker man det genuint engelska, bortom turiststråkens souvernir affärer och de pälsiga mössorna på Buckingham Palaces vakter, gå då till puben. Public Houses har funnits i Storbritannien sedan romarnas dagar och redan pa 900-talet utryckte Kung Edgar oro över antalet pubbar i landet. Idag finns här över 53 00 pubbar och dessa utgör en central del av brittisk kultur. I London finns det ett enormt utbud av både kända och okända pubar, några av vilka du bör passa på att besöka när du är här. Här fem tunnelbanestationer som fått sitt namn efter en pub, och bor du på hotell i London hittar du säkerligen en pub runt hörnet. Men vilken är den äldsta, minsta och bästa puben egentligen?

På tidigt 1300-tal fanns det över 300 så kallade tavernor i staden. Många strök med i den stora branden som rasade i London år 1666, men det dök snabbt upp nya. Pubarna användes bland annat som mötesplats för affärer som inte tålde dagens ljus och rekrytering av sjömän till alla de fartyg som seglade ut i världen från London. Med denna långa pubtradition är det nästintill omöjligt att avgöra vilken pub som är den äldsta i London. Däremot finns det gott om pubar som aspirerar på titeln och därför är det inte svårt att hitta en pub som påstår sig vara just den äldsta. De flesta pubar har dessutom minst en osalig ande, ju äldre puben ju fler spökhistorier.

Den modige kan göra ett besök på den åtminstone 500 år gamla puben Prospect of Whitby vid Themsens strand. Från början hette puben The Devil’s Tavern och var förr i tiden som så ofta ett populärt tillhåll för smugglare, tjuvar och annat löst folk. Efter en brand på 1700-talet återupstod puben under sitt nya namn. Den blev samtidigt en mer respektabel pub där bland annat den berömde författaren Charles Dickens sägs ha varit stamgäst. Puben är också känt för att hemsökas av flera spöken, bland annat en domare som fortfarande sägs hålla ett öga på den gamla galgbacken vid floden.

Olde Chesire Cheese sägs också vara en av de äldsta pubarna, och med sitt sågspånsbeströdda trägolv och sin kolbrasa är det inte helt svårt att tro. Även här påstås Dickens, men också Voltaire, ha varit stamgäst. Ta tunnelbanan till Blackfriars, så hittar du puben på den världskända tidningsgatan Fleet Street.

Efter en promenad vid Buckingham Palace kan du titta in på The Nag’s Head på Kinnerton Street nära Hyde Park Corner. Den här puben höll den officiella titeln som Londons minsta pub fram till 1970. The Red Lion på Duke of York Street nära Picadilly Circus är en annan liten och mysig pub, som är väl värd ett besök, om inte annat för sina vackert slipade glasdetaljer i bästa viktorianska stil. Numera sägs dock Cask and Glass vid Victoria Station vara den minsta puben i London. Enligt ryktet är puben så liten att de bara säljer halva pints, eftersom de inte får plats med hela pintglas!

Av Londons närmare 7 000 pubar går åsikterna naturligtvis isär om vilken som är den absolut bästa. Det finns mängder av pubguider som hjälper dig att hitta just en pub för dig. De allra flesta pubarna serverar mat och på söndagar bör du inte missa den traditionella Sunday roast, en klassisk brittisk upplevelse som också serveras som vegetarisk. Öl och matutbudet skiljer sig från pub till pub och det är därför väl värt att besöka flera under din London-resa.

Vad tycker du?