Londons litterära legender

Russell Square, LondonSherlock Holmes bodde på Baker Street och Virginia Woolf umgicks med sina litterära vänner runt Bloomsbury Square. Åk på en sista minuten resa till London och gå i de litterära legendernas fotspår, fiktiva eller inte.

När man vandrar runt i London hittar man ofta blåa plaketter i metall på husväggarna. Plaketterna utmärker platser där viktiga politiska eller kulturella personer figurerat på något vis, ett system som infördes 1866 och som ger dig en utmärkt chans att se var dina favoritförfattare höll till under sin levnadsdagar. I dagsläget finns det närmare 850 plaketter runt om i staden och det gäller att hålla ögonen öppna när du promenerar i London så att du inte missar någon. Om du vill planera en tur i förväg kan du ta reda på var plaketterna sitter genom att söka på webbplatsen English Heritage. Några exempel är Tite Street där du hittar Oscar Wildes hem. Mary Shelley, som skrev Frankenstein, bodde på Chester Square från 1846 till 1851. Och även om detektiven Sherlock Holmes höll till på Baker Street så levdehans kreatör Sir Arthur Conan Doyle på Tennison Road.

Det finns också mängder av pubar där olika författare sägs ha varit stamgäster. I alla goda guider till Londons publiv omnämns många av de kända författarnas favorittillhåll. Till exempel sägs Bloomsbury-gruppen, som bland annat Virginia Woolf och T S Eliot ingick i, ha hållit till på pubarna kring Bloomsbury Square. I det här området hittar du dessutom Virginia Woolfs egen minnesplakett på 50 Gordon Square och T S Eliots plakett finns på 24 Russell Square. I närheten, på Doughty Street, ligger även det hus där Charles Dickens bodde mellan 1837 och 1839. Numera är detta ett museum som är väl värt ett besök. Därifrån är det inte heller långt till British Library, där du kan titta på originalmanuskript som skrivits av några av tidernas största författare: Lewis Carroll och James Joyce för att nämna två.

Allting har sitt slut, och i Westminster Abbey ligger några av Storbritanniens allra största författare begravda, exempelvis Geoffrey Chaucer och Charles Dickens. Därifrån kan du strosa till den historiska bokhandeln Foyle’s Bookshop. Den här bokaffären har legat vid Charing Cross i över hundra år och Sir Arthur Conan Doyle och Walt Disney sägs ha varit några av stamkunderna där. Strax intill ligger Londons äldsta bokaffär, Hatchards.

Andra kända författare, som av religiösa skäl inte kunde begravas i Westminster, fick sin sista vila på Bunhill Fields. Här finns det bland annat ett monument över poeten William Blake. I närheten av kyrkogården levde också John Milton, som skrev det episka verket Paradise Lost. Milton ligger begravd i St. Giles Cripplegate en bit längre bort, en kyrka där Shakespeare sägs ha varit en flitig besökare. Därifrån är det inte långt till Shakespeares egen teater, The Globe, på andra sidan Themsen.

Vad tycker du?